Audio problems in AT91SAM9263-EK

This forum is for users of Microchip MPUs and who are interested in using Linux OS.

Moderator: nferre

michele.seraglio
Location: Italy
Posts: 2
Joined: Fri Jun 15, 2007 3:53 pm

Audio problems in AT91SAM9263-EK

Tue Jun 19, 2007 2:26 pm

Hy..

I'm working on a AT91SAM9263-EK.
I've compiled kernel 2.6.20.4 (with the patch founded in this site), and I also add AC97 usyng AT91RM9200's patch.

All goes Ok, except the audio.
A simple test (like "cat /dev/urandom > /dev/audio") doesn't make any noise out of the speaker, so it doesn't work.
When I try to use alsa to cofigure the board, configuration programs tell me that "No soundboard is detected"-

All seems to be ok, but the audio doesn'work.

--------------------------------

Here some information about the board configuration:

-I've start with an empty file system: I add the minimal structure to start linux (). I also add all the alsa devices.

-During startup audio is detected

Code: Select all

<6>ALSA device list:
  #0: Atmel AC97 Controller at 0xfffa0000, irq 18
-In /proc/devices appear audio and alsa devices:

Code: Select all

root:~> cat /proc/devices |more
Character devices:
  1 mem
  2 pty
  3 ttyp
  4 /dev/vc/0
  4 tty
  4 ttyS
  5 /dev/tty
  5 /dev/console
  5 /dev/ptmx
  7 vcs
 10 misc
 13 input
 14 sound
 29 fb
 89 i2c
 90 mtd
116 alsa
128 ptm
- /proc/asound exists and has information about the board.
patrice vilchez
Location: ATMEL Rousset (FRANCE)
Posts: 5
Joined: Fri Jun 16, 2006 11:27 am

Wed Jun 20, 2007 4:46 pm

Have you unmuted the alsa controller with amixer utility ?

Or amixer does not work ?

Patrice.
patrice vilchez
Location: ATMEL Rousset (FRANCE)
Posts: 5
Joined: Fri Jun 16, 2006 11:27 am

Wed Jun 20, 2007 4:48 pm

Command line :

/bin/amixer set 'Master' 70 unmute
/bin/amixer set 'Master Mono' 70 unmute
/bin/amixer set 'Headphone' 70 unmute
/bin/amixer set 'PCM' 70 unmute

Patrice
patrice vilchez
Location: ATMEL Rousset (FRANCE)
Posts: 5
Joined: Fri Jun 16, 2006 11:27 am

Wed Jun 20, 2007 5:24 pm

To create devices for alsa.

mknod snd/controlC0 c 116 0
mknod snd/hwC0D0 c 116 4
mknod snd/pcmC0D0p c 116 16
mknod snd/seq 116 1
mknod snd/seq c 116 1
mknod snd/timer c 116 33

Patrice.
michele.seraglio
Location: Italy
Posts: 2
Joined: Fri Jun 15, 2007 3:53 pm

Thu Jun 21, 2007 9:50 am

Thanks, but still not work.

As far as devices concerned, I've used "snddevices" script to create the devices I need.

When I try to use amixer, I've got this message:

Code: Select all

ALSA lib control.c:909:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL default
amixer: Mixer attach default error: No such file or directory
patrice vilchez
Location: ATMEL Rousset (FRANCE)
Posts: 5
Joined: Fri Jun 16, 2006 11:27 am

Tue Jun 26, 2007 1:48 pm

Have you the /etc/asound.conf file ?

#cat asound.conf
pcm.!default { type hw card 0 } ctl.!default { type hw card 0 }

Patrice.

Return to “LINUX”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests